Okänd familj

Hjälp med släktforskning

Är du nyfiken på släktforskning men saknar tid och kunskap att tyda gamla kyrkböcker, bouppteck­ningar, mantalslängder och annat folkbokförings­material?

Möjligheterna till gratis släktforskning har blivit fler och kan verka lockande, men de enkla vägarna är inte alltid tillförlitliga. Att låta en kunnig släktforskare söka i arkiven behöver inte vara dyrt. Av mig kan du förvänta dig ett noggrant utfört arbete med hög ambition vad gäller resultat, en bra och pålitlig kontakt, och inte minst: En passion för släktforskning. Jag har med framgång utfört många uppdrag av varierande slag åt nöjda kunder över hela landet.

Så hur släktforskar man i Sverige?

Vid första anblicken kan det se ganska enkelt ut att släktforska idag, när våra anfäder finns bara några musklick bort på nätet. Populära TV-program som ”Vem tror du att du är?” och ”Allt för Sverige” berättar utförliga släkthistorier och visar upp impo­nerande släktträd, men förklarar sällan det omfattande arbetet bakom. Att stora mängder arkivmaterial gjorts tillgängligt i digital form underlättar förstås, men det innebär inte att allt är serverat och klart — själva forskandet består fortfarande till stor del av manuellt arbete, om än med datorns hjälp. Släktforskning är något av ett pussel som kräver tid, tålamod och erfarenhet för att få rätt bitar på plats.

Jag förstår. Men behöver jag verkligen anlita en professionell släktforskare? Jag har redan googlat fram flera släktträd och en massa uppgifter själv.

Det är lätt att bli överväldigad när man upptäcker allt som går att få fram på internet. Släktforskningsprogram för datorn (Min släkt, Disgen, Genney, Holger m.fl.) och webbtjänster som Ancestry, MyHeritage, Geni och Geneanet har gjort det enkelt att publicera släktträd gratis. Men lika lätt som uppgifterna går att hitta, lika snabbt sprids felaktigheterna! Många nybörjare kopierar varandras uppgifter utan att kontrollera dem och det vimlar av missar, spekulationer och osäkra källor. En seriös uppdragsforskare förlitar sig på primärkällor som kyrkoarkivens födelse- och död­böcker och har utöver Riksarkivets digitala forskarsal (tidigare SVAR) även tillgång till Arkiv Digital och Ancestry. Sveriges släktforskarförbunds databaser på CD och DVD (Sveriges dödbok, Sveriges befolkning m.fl.) är också viktiga hjälpmedel för att kunna forska effektivt.

De där databaserna och abonnemangen finns väl gratis på biblioteket?

Många bibliotek har släktforskningsdatorer som kan användas fritt. Men även med tillgång till index och kyrkböcker i god bildkvalitet finns det fällor att se upp med för den oerfarne. Gamla tiders folkbokföring var inte så exakt som idag. Uppgifter blev ofta förvanskade över tid och det är lätt att köra fast eller hamna fel om man inte är upp­märk­sam, med ett felaktigt släktträd som följd. Att läsa och tyda gammal handskrift kräver också övning och vana. Skrivstilar har sett olika ut genom tiderna, och den personliga hand­stilen kunde — då liksom nu — lämna mycket i övrigt att önska…

Okej. Så varför ska jag anlita just Mittsläktträd.nu? Det finns en hel del alter­nativ där ute för den som söker sin släkthistoria eller vill hitta släktingar.

Kvalitet och noggrannhet är mina främsta ledord. Slarvfel är bannlysta :-). Grundligt och metodiskt lägger jag samman information från olika källor och går igenom omfattande material om så behövs. Jag har en mycket hög ambition att finna så många anor som möjligt, även utifrån vaga uppgifter, i stället för att bara göra prisavdrag. Jag har god kunskap om de många olika resurser som finns och samarbetar vid behov med specialister inom särskilda områden. Så långt det är möjligt stämmer jag av alla platsangivelser (såsom födelseorter) mot nutida kartor och strukturerar ortsnamnen så att de lätt kan hittas (t.ex. gård, socken, landskap) samt får en enhetlig benämning. Uppgifterna levereras tydligt sammanställda och källhänvis­ningar gör det smidigt att kontrollera uppgifter och forska vidare för den som vill. Jag sparar och behåller varje anteckning efter slutfört uppdrag för att enkelt kunna gå tillbaka i källorna när du anlitar mig på nytt. Till skillnad från en del andra aktörer utför jag även personforskning nära i tiden, inom den så kallade 70-årsgränsen. Mina tjänster kan därför fungera som hjälp att hitta släktingar i livet eller komma igång med egen släktforskning då visst källmaterial för 1900-talet är mer svårtillgängligt.

Låter det intressant? Har du frågor? Tveka då inte att höra av dig till mig.

Varmt välkommen att kontakta Mittsläktträd.nu!